úspora plynu v domácnosti

Úspora plynu v domácnosti na kúrení a pri varení je možná

Využitie zemného plynu v domácnosti je pomerne široké. Kým v byte sa používa štandardne iba na varenie, ak máte plynový sporák, v rodinnom dome je jeho spotreba nepomerne vyššia a to predovšetkým z dôvodu vykurovania a ohrevu vody. Sú nejaké možnosti úspory? Ako šetriť plyn a znížiť účty? Možností je viacero a viete ich aj kombinovať.

Vymeňte starý plynový kotol za nový

Ak máte v rodinnom dome starší plynový kotol, je veľmi pravdepodobné, že práve tu vám môžu unikať financie doslova „hore komínom“. Staré plynové kotle nedosahovali takú účinnosť spaľovania, ako je tomu v prípade tých nových, kondenzačných.

Preto by prvým krokom v úspore spotreby zemného plynu, ak ním vykurujete, mala byť výmena starého kotla za nový. S novou technikou získate viac benefitov.

V prvom rade ide o úsporu spotreby plynu. Kondenzačný kotol funguje na princípe kondenzácie vodnej pary obsiahnutej v spalinách. Využíva teplo, ktoré by v prípade bežného kotla odišlo komínom. Toto teplo sa dodatočne využije na predhriatie vykurovacej vody, ktorá je v kondenzačnom kotle už len „dohriata“ na požadovanú teplotu.

Na výber máte viacero druhov kotlov, napríklad závesné kotle na stenu, kompaktné kotle aj so zabudovaným zásobníkom pre teplú vodu použiteľnú ďalej v domácnosti alebo aj veľké kotle určené pre väčšie objekty. Bohatá je aj ponuka značiek plynových kotlov.

Úsporu plynu okrem samotného princípu fungovania kotla prinášajú aj jeho funkcie. Ide o reguláciu výkonu, možnosť ekvitermickej regulácie, možnosť riadenia otáčok alebo možnosť fungovania kotla s maximálnou účinnosťou bez potreby cyklovania. Účinnosť nových spaľovacích kotlov dosahuje až 98 %, čo je naozaj vysoké číslo.

Lepšia izolácia v rodinnom dome

Pri téme vykurovania v rodinnom dome ešte zostaneme. Hneď, ako máte vyriešený nový, modernejší a úspornejší kotol, treba sa zamerať aj na minimalizáciu úniku tepla po tom, čo dom vykúrite. V úplne ideálnom prípade s tým treba začať čo najskôr.

Pri zlepšovaní izolácie domu sa zamerajte na toto:

Výmena okien: Najjednoduchším spôsobom, ako zlepšiť izolačné vlastnosti rodinného domu aj bytu, a tým pádom ušetriť na kúrení, je výmena okien. Cez ne môžu dosiahnuť straty tepla až 50 %, ich výmena má preto zásadný vplyv na váš účet za plyn. Siahnite po najlepších možných oknách, ideálne sú 7 komorové s upraveným izolačným trojskom.

Zateplenie fasády: Zateplenie fasády rodinného domu so sebou prináša nielen zlepšenie jeho izolačných vlastností, ale aj skrášlenie vzhľadu. Použiť možno polystyrén alebo minerálnu vlnu, ktorá sa hodí vtedy, ak je dom vymurovaný z materiálov s pórmi, napríklad ako je pórobetón. Hrúbka zateplenia by mala byť 20 cm, ak to možnosti dovolia.

Zateplenie stropu: Nielen cez steny, ale aj cez strop uniká priveľa tepla a to už len zo samotného fyzikálneho princípu, keďže teplý vzduch automaticky stúpa nahor. V prípade, ak máte dom typu bungalov, čiže bez obytného podkrovia, treba dodatočne zatepliť strop. Na to sa využíva minerálna vlna, optimálnou hrúbkou zateplenia je 40 cm a viac.

Izolácia podkrovia: Máte rodinný dom s podkrovím? Potom netreba zabudnúť ani na izoláciu podkrovia, čiže priestoru medzi sadrokartónovou stenou vo vnútri a vonkajšou škridlou. V minulosti sa používala iba jedna vrstva izolácie, priestor na zlepšenie tu je. Treba však spraviť dvojitú konštrukciu a o niečo ubrať z vnútorného priestoru.

Izolácia podlahy: Poslednou možnosťou, ktorá je z technického hľadiska realizovateľná najťažšie, je zlepšenie izolácie v podlahe. Ide o izoláciu medzi betónovou základovou doskou a vrchnou pochôdznou vrstvou. Používa sa podlahový polystyrén, prípadne, ak nemáte možnosť dostatočnej hrúbky, ešte lepšie vlastnosti má XPS polystyrén.

Pečte a varte v kuchyni efektívnejšie

Po kúrení je druhým najčastejším faktorom s vplyvom na spotrebu zemného plynu varenie a pečenie v kuchyni. Výraznú úsporu môžete docieliť aj v tomto prípade výmenou starého sporáka, rúry či plynovej platničky za novšie a ekonomickejšie modely. Tie vynikajú nielen úspornosťou, ale aj jednoduchším ovládaním a zapaľovaním horákov.

Ak chcete usporiť pri varení, zamerajte sa na toto:

  • vždy používajte pokrievku na hrncoch, takýmto spôsobom viete ušetriť aj polovicu energie, ktorá tým pádom unikne von a predĺži sa tak čas varenia
  • ak chcete investovať do nového vybavenia kuchyne, investujte do tlakového hrnca, ktorý dokáže pripraviť pokrm až o tretinu rýchlejšie, ako bežný
  • používajte správnu veľkosť hrnca v porovnaní s veľkosťou horáku, ak bude plameň „oblizovať“ okraje hrnca, veľa z tepla znova uniká mimo neho
  • ak používate pri varení vodu, nepreháňajte to s jej množstvom, každý liter navyše môže zvýšiť spotrebu plynu na varenie zhruba o 50 až 75 %

Pri vode ešte zostaneme, konkrétne ak ju chcete priviesť do varu na zaliatie kávy, čaju alebo čokohokoľvek iného. Rýchlovarné kanvice síce majú na prvý pohľad na štítku napísaný obrovský príkon, aj 2000 W, no ich využitie na zovretie vody je naozaj efektívne. Ak používate na tento účel hrniec a plynový sporák, ide o peniaze von oknom.

Pokiaľ ide o pečenie, ak to nie je nevyhnutné, rúru nepredhrievajte. To isté platí, ak budete robiť v rúre polotovar, ak sa dá, vytiahnite ho o niečo skôr z mrazničky a nechajte trocha rozmraziť voľne na vzduchu. Nastavenie teploty v rúre je tiež dôležitým faktorom, niektoré pokrmy a suroviny viete pripraviť aj pri nižšej teplote alebo jej dobehu.

Úspora plynu na ohrev vody v domácnosti

Výraznú úsporu zemného plynu možno dosiahnuť aj vtedy, ak ho používate na ohrev vody pre kúpeľňu alebo kuchyňu. Všeobecne uvádzaná optimálna teplota vody v zásobníku na vodu v domácnosti je 60 °C, ide však o orientačnú hodnotu teploty. Tá sa môže meniť a to jednak podľa individuálneho pocitu, ale aj podľa teploty v exteriéroch.

V letných mesiacoch, kedy je človek prirodzene viac prehriaty aj z vonkajšieho prostredia, vám postačí nižšia teplota, napríklad 50 až 55 °C, aj podľa počasia.

Naopak, v zimných mesiacoch môžete nastaviť ohrev vody na vyššiu hodnotu, napríklad na 65 °C. Pokiaľ však nebudete pociťovať diskomfort pri nastavení na menej, zbytočne teplotu v zásobníku na vodu nezvyšujte. Pri teplote nad 65 °C totiž dochádza k vyššej tvorbe vodného kameňa, nakoľko z vody sa uvoľňuje soľ a zanesie vnútro rozvodov.

Chybou je počas dňa pravidelne meniť nastavenie teploty alebo na nejakú dobu ohrev vypnúť. Nábeh na správnu teplotu totiž spotrebuje viac energie, ako udržiavanie vopred zvolenej teploty dlhšiu dobu. Takto nič neušetríte, práve naopak, viac miniete.

Usporiť na ohreve vody môžete aj so zvolením správnej veľkosti zásobníka. Jeho objem by sa mal riadiť počtom členov domácnosti. Na 1 člena domácnosti pripadá za deň 100 litrov teplej vody, pričom ideálny objem bojlera dostanete vynásobením počtu členov a následne znížením na polovicu. Ak je domácnosť obývaná sporadicky, stačí aj menej.

Kúrte efektívne a vetrajte zdravo

Tak, ako životný štýl ovplyvňuje naše zdravie, tak aj štýl kúrenia a vetrania ovplyvňuje spotrebu plynu v domácnosti, pokiaľ ho využívate na vykurovanie. Mnoho ľudí robí dlhodobo často až banálne chyby pri zvolení vhodnej teploty a v spôsobe vetrania.

Ak máte nové plastové okná, je veľmi pravdepodobné, že umožňujú aj tzv. mikrovetranie. To je populárne najmä preto, že umožňuje z pohľadu zdravia a dýchacej sústavy neustály prívod vzduchu a jeho obmenu, ale zároveň to znamená aj neustály únik tepla. Používať mikrovetranie by ste preto mali iba v tých mesiacoch, kedy nekúrite.

K ďalším dôležitým princípom a zásadám patria tiež:

  • tak, ako by ste nemali používať mikrovetranie, nepoužívajte ani vetranie cez vetračku a určite nie dlhodobo, radšej vetrajte nárazovo a celým oknom
  • pokiaľ ide o vetranie, najlepšie je vetrať ráno, ak ste doma, tak aj počas dňa na obed, poobede a potom večer pred spaním, ideálne 5 až 10 minút
  • čo sa týka kúrenia, tu platí, že v miestnostiach, kde sa spí, môže byť teplota najnižšia, pokojne aj 18 či 19 °C, takáto teplota je zdravá aj pre spánok
  • v obývačke a obytných miestnostiach, napríklad tiež v pracovni alebo detskej izbe, by mala byť teplota naopak vyššia, postačuje však do 22 °C
  • v kúpeľni treba udržiavať teplotu najvyššiu, aj kvôli vlhkosti vzduchu a riziku tvorbu plesní, ako optimum sa uvádza 24 °C, nezabúdajte ale aj vetrať
  • v prípade, že nebudete doma dlhšiu dobu, plyn na kúrení môžete ušetriť aj temperovaním, v tomto prípade nastavte  teplotu na 12 °C
  • v objektoch, ktoré sú obývané naozaj iba sporadicky, postačí na temperovanie aj o niečo nižšia teplota, podľa geografickej polohy 5 až 8 °C

Výhodnejší dodávateľ zemného plynu pre domácnosť

Hoci na záver, určite nie poslednou radou, ako ušetriť na plyne v domácnosti, je pouvažovať na zmenou dodávateľa zemného plynu a nájsť lepšie podmienky na trhu.

Podobne, ako aj pri elektrickej energii, aj v prípade zemného plynu je ponuka pomerne široká. Konkurencia je ostrá a preto sa môže zmena dodávateľa vyplatiť, či už bývate v byte a používate plyn iba v kuchyni, alebo ste väčší odberateľ v rodinnom dome. Tradiční a väčší dodávatelia pritom zďaleka nepovedali posledné slovo na trhu s plynom.

Kým v minulosti bolo bežné, že začínajúci dodávatelia plynu ponúkali výhodnejšie tarify, dnes to už ani zďaleka neplatí. Oplatí sa sledovať aktuálne ceny, vrátane rôznych akcií a zliav, napríklad pri využívaní plynu a elektriny spoločne, alebo ak sa rozhodnete pre viazanosť. Tá nemusí byť automaticky negatívna, práve naopak, má aj svoje plusy.

Okrem ceny plynu by ste mali pri výbere dodávateľa zohľadniť aj kvalitu zákazníckeho servisu a to vrátane rôznych asistenčných služieb súvisiacich s plynom alebo aj s elektrinou, ak budete od dodávateľa odoberať oba druhy energie do domácnosti.

V niektorých špecifických prípadoch pomôže aj zmena tarify plynu. Väčšina dodávateľov zemného plynu má síce podobné tarify, no najmä pri väčšom odbere sa môžu v niektorých detailoch líšiť. Stojí za to si spraviť prehľad a porovnanie taríf, sadzieb a cien od každého dodávateľa, vrátane tých veľkých. Úspora môže byť ročne 5 % a viac.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies