šetrenie energie

Šetrenie energie v domácnosti a aké sú možnosti úspory

Účet za elektrinu alebo plyn môže neraz nepríjemne prekvapiť, či už bývate v byte alebo rodinnom dome. Dokonca aj na chate alebo v apartmáne, ktoré používate iba cez víkendy, môžu náhle a nečakane vyskočiť náklady a spraviť škrt cez rozpočet. Ako sa tomu vyhnúť a kde dosiahnuť najlepšiu úsporu elektriny aj plynu v domácnosti?

Začnite osvetlením, je to veľmi rýchle

Osvetlenie patrí k jedným z najväčších odberateľov elektriny v domácnosti. Platí to hlavne pre väčšie objekty, najmä rodinné domy a osvetlenie okolia, ale napríklad aj pre staršie byty, kde ešte neprišlo k zmene zdrojov osvetlenia a majú viac miestností.

Pre príklad úspornosti netreba chodiť príliš ďaleko. Stará 60 W žiarovka má spotrebu 60 W za hodinu, podobná a úsporná LED žiarivka len 11 W, čiže 6 krát menej.

Kým klasické volfrámové žiarovky premieňali väčšinu elektriny na teplo, dokonca až do 90 %, moderné LED žiarivky sú oveľa efektívnejšie. Plusom je aj to, že majú dlhšiu životnosť a netreba ich tak často meniť. S využitím rôznych typov svetla, najmä LED pásy v kombinácii s LED bodovým osvetlením, dosiahnete svetelný efekt aj komfort.

Rozdiel v úspore je pritom naozaj veľký. Domácnosti využívajúce staršie typy zdrojov svetla spotrebujú na osvetlenie dokonca až 20 % zo všetkej elektrickej energie. Výmenou pôvodných žiaroviek za moderné LED žiarivky to môže klesnúť k 5 až 10 %.

Výmena žiaroviek je pritom rýchlou a najjednoduchšou možnosťou, ako okamžite ušetriť spotrebu elektrickej energie v domácnosti. Pri kúpe sa treba v prípade LED svetiel zamyslieť aj nad farbou svetla. Teplé farby v žltom odtieni pôsobia tlmeným dojmom a pre viac svetla je treba ich vyšší výkon. Studenšie farby sú jasnejšie a osviežujúcejšie.

Nové spotrebiče sú omnoho úspornejšie

Technológia neustále napreduje a najlepšie to vidno na domácich spotrebičoch. Či už hovoríme o tých kuchynských, o elektronike alebo o pomocníkoch s praním a upratovaním, zmeny nastávajú nielen v dizajne a funkciách, ale aj v spotrebe.

Ktoré spotrebiče sa najviac oplatí vymeniť? Tieto:

Chladnička s mrazničkou: Jednoznačne najväčší odber elektriny majú kuchynské spotrebiče, konkrétne chladnička s mrazničkou. V závislosti od energetickej triedy majú spotrebu od 200 až do 600 kWh, podľa toho, či ide o menšiu alebo americkú chladničku. Novšie modely majú aj tzv. no-frost technológiu, čo môže usporiť 30 % energie.

Televízor: Máte doma starší a veľký plazmový televízor? Kedysi bola táto technológia populárna, no výmena za najnovší LED TV môže priniesť úsporu energie až o 70 %. Spotreba televízora nie je zanedbateľná, zo všetkých spotrebičov v domácnosti sa na celkovom odbere elektriny podieľa až 10 %, čo môže byť ročná úspora v desiatkach €.

Klimatizácia: Pokiaľ si v lete doprajete osvieženie v podobe chladnejšieho vzduchu a máte nejakú staršiu klimatizačnú jednotku, je najvyšší čas na výmenu. Tu sa pohybuje rozdiel v odbere elektrickej energie od 25 až do 50 %, čo je pri ročnej spotrebe energie 250 kWh na jednotku tiež slušná úspora Ak ich máte viac, vymeňte všetky.

Práčka a sušička: Práčka aj sušička patria tiež k  náročným spotrebičom. Podľa konkrétnej energetickej triedy môže byť ich ročný odber od 300 do 400 kWh. Siahnuť po nových modeloch v triede A++ alebo A+++ je výhodnejšie až o 50 % podľa toho, aké boli pôvodné spotrebiče. Novšie práčky majú aj inteligentnú množstevnú automatiku.

Vysávač: Posledným spotrebičom, ktorý je v domácnosti pomerne často využívaný a je možné jeho výmenou ušetriť elektrinu, je vysávač. Rozdiel v odbere moderného vysávača a starších modelov môže byť až dvojnásobný. V prípade odberu až 250 kWh ročne môže byť aj polovičná úspora zaujímavá, najmä tam, kde sa vysáva každý deň.

Efektívnejšie kúrenie aj ohrev vody

Výraznú úsporu viete dosiahnuť aj zefektívnením vykurovania a ohrevu teplej vody. Ak kúrite plynom, vymeňte klasický plynový kotol za kondenzačný. Ten využíva teplo zo spaľovania plynu dvojnásobné a dokáže presiahnuť efektivitu 100 %.

V prípade ohrevu vody platí, že ak už máte plynové kúrenie, ale na ohrev vody používate bojler, výraznú úsporu dosiahnete práve použitím plynu aj na ohrev vodu.

Čo sa týka elektrického kúrenia, aj tu je istý priestor:

  • najmenej efektívnym riešením pre elektrické kúrenie je štandardný elektrický kotol v kombinácii s distribúciou teplej vody do radiátorov v izbách
  • ak už máte centrálny typ teplovodného kúrenia, stiahnite po tepelnom čerpadle, cenovo najviac dostupné sú čerpadlá v systéme vzduch-voda
  • ak nemáte teplovodné centrálne kúrenie, skúste siahnuť po vykurovacích rohožiach, môžete ich nainštalovať pod dlažbu aj plávajúcu podlahu
  • najjednoduchšou možnosťou s rýchlou inštaláciou a okamžitým efektom sú infra panely, ktoré viete montovať aj na strop a stačí im len zásuvka

Pokiaľ ide o ohrev vody s využitím elektrickej energie, tu máte na výber buď elektrický bojler alebo prietokové ohrievače. Zvážte vymeniť väčší bojler za menší a pre vzdialené miesta, napríklad menšie umývadlo v technickej miestnosti, zvoľte prietokový ohrev. Úspora bude výrazná a môžete ušetriť aj 50 % pôvodnej spotreby elektriny.

Ešte väčšia úspora sa dosiahne, ak začnete využívať aj možnosti solárnych panelov a systémov. To platí samozrejme iba pre rodinné domy, kde je možná inštalácia týchto zelených zdrojov energie na strechu. V čase dostatočného svitu slnka, najmä v letných mesiacoch, vám môže solárny panel zabezpečiť plnohodnotný ohrev vody.

Lepšia tepelná izolácia v byte aj v dome

Či už ide o elektrinu alebo plyn, pri vykurovaní je dôležitým faktorom aj to, koľko tepla sa počas kúrenia stratí a unikne mimo priestor. Na tom sa podpisuje v najväčšej miera tepelná izolácia daného objektu, bez ohľadu na to, či ide o byt alebo o dom.

V prípade bytov je najrýchlejším riešením výmena pôvodných okien za nové, ideálne plastové. Voľte aspoň 7-komorový profil okna a určite izolačné trojsklo. Okrem toho sa vyplatí v prípade celej bytovky investovať do zateplenia. Okrem izolácie opláštenia stoji za to dodatočne izolovať aj strechu a zvážiť zaizolovanie pivnice.

Čo sa týka rodinných domov, tu sú možnosti izolovania podobné, avšak viac v individuálnej réžii. Týka sa to tak výmeny okien, ako aj izolácie stien, stropov a podlahy.

Osobitnú pozornosť treba venovať technologickému postupu a prevedeniu izolácie. Podlaha sa dodatočne izoluje najhoršie, nakoľko čím hrubšia izolácia bude, tým viac si „ukrojíte“ zo svetlej výšky miestnosti. Lepšie je izolovať podlahu polystyrénom s vysokou hustotou a pevnosťou a následne použiť tenšiu vrstvu  betónového poteru.

Pokiaľ ide o izoláciu stien, na výber sú minerálna vlna aj polystyrén, vlna má o niečo lepšie izolačné vlastnosti pri rovnakej hrúbke. Dnešným štandardom pri zateplení je hrúbka 20 cm. V prípade izolácie strechy sa oplatí ešte o niečo pridať a použiť izolovanie hrúbkou 30 až 40 cm. Pozor so dajte najmä na tesnosť a presné vyplnenie izoláciou.

Zbavte sa najhorších zlozvykov v domácnosti

Okrem jednorazových opatrení a zmien zameraných na úsporu stojí za to zamerať sa aj na obmedzenie niektorých zlozvykov. Tie sa týkajú každej oblasti života v domácnosti a väčšina ľudí ich robí podvedome, neuvedomujú si ani ich vplyv na spotrebu.

Typickým príkladom je nesprávne vetranie cez vetračky alebo mikrovetranie, čo ponúkajú moderné okná. Takýmto spôsobom síce zabezpečíte pravidelnú a zdravú obmenu vzduchu, ale aj veľký únik tepla. Lepšie je vetrať nárazovo, intenzívne a menej často. Podobné je to s osvetlením, zhasnúť v miestnosti treba vždy, keď ju opúšťate.

Tu je prehľad možností úspory zbavením sa zlozvykov:

  • na noc vypínajte všetku elektroniku, najmä televízor, pozor si treba dať aj na pohotovostné alebo hybridné režimy, ktoré majú tiež spotrebu
  • ak ohrievate vodu, nepoužívajte klasické čajníky alebo hrnce, rýchlovarná kanvica je nielen najrýchlejšia, ale aj najpohodlnejšia a najúspornejšia
  • výraznú úsporu vody dosiahnete používaním umývačky riadu, pod tečúcim prúdom vody je pri umývaní jej spotreba oproti umývačke 8 x vyššia
  • ak žehlíte, nepoužívajte naparovanie, ktoré môže zvýšiť spotrebu energie žehličkou až o 40 %, stačí bielizeň žehliť vtedy, ak má ešte trocha vlhkosti
  • pranie na 90 °C je už dávno vecou minulosti, to isté platí aj pre predpranie, dnešné moderné pracie prostriedky sú efektívne už pri teplote 40 °C
  • chladničku a mrazničku umiestnite čo najďalej od zdroja tepla a mimo slnečného žiarenia a pravidelne ich čistite, usporíte až do 30 % elektriny
  • ohrievanie jedla v mikrovlnke je úspornejšie až o 70 % oproti sporáku, pri varení používajte pokrievku, takto usporíte dokonca dvojnásobok

Výber vhodnej sadzby a tarify energie

Osobitnú pozornosť je dobré venovať v prípade elektrickej energie zvoleniu správnej tarify a sadzby. Záleží na tom vtedy, ak elektrinu používate na kúrenie.

Kým v bežnom byte alebo na chate je vhodné siahnuť po jednotarifnom meraní, pri väčšom odbere v rodinnom dome sa treba zamyslieť v rámci úspor na dvojtarifom. Dvojtarifné meranie v praxi znamená rozdelenie dňa na 2 časové pásma. V jednom časovom pásme bude cena za kWh energie nižšia, ako je priemer, v druhom zas vyššia.

V prípade jednotarifného merania dosiahnete úsporu podľa toho, akú máte spotrebu. Ak sa ročne pohybuje do 1.000 kWh elektrickej energie, je lepšie zvoliť tarifu D1 s nižším fixným poplatkom za odberné miesto. V opačnom prípade je lepšia D2.

Ak ide o dvojtarifné meranie, tu záleží od toho, na čo všetko elektrinu používate. V prípade, že ju máte iba čisto na ohrev vody a občasné dokúrenie, postačí tzv. nočný prúd. V prípade tejto sadzby máte nižšiu tarifu spravidla 8 hodín a to najmä v noci. Ak je elektrická energia používaná ako hlavný zdroj kúrenia, treba sadzby s dlhším trvaním.

Podľa konkrétnej distribučnej spoločnosti sú nižšie pásma v dvojtarife v rozmedzí od 12 až do 16 hodín. Niektorí distribútori elektrickej energie majú aj špeciálnu sadzbu v trvaní 20 hodín, ktorá je určená pre priamovýhrevné kúrenie alebo pre pohon tepelného čerpadla. V nízkej sadzbe ušetríte za elektrinu aj na prevádzke ostatných spotrebičov.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies