spotreba energie spotrebičov

Spotreba energie spotrebičov: viete, koľko ktorý „žerie“?

Elektrická energia v domácnosti slúži na prevádzku spotrebičov. Tie majú svoj spotrebu danú príkonom, čo je veličina vyjadrená vo Wattoch a uvádza spotrebu energie daného spotrebiča počas určitého časového úseku. Čím vyšší príkon spotrebič má, tým viac elektrickej energie spotrebuje. Ktoré spotrebiče majú najväčšiu spotrebu a čo s tým?

Čo je spotreba energie spotrebiča

Pod pojmom spotreba elektrickej energie u spotrebiča sa myslí spotreba elektriny v kWh počas jeho prevádzky, obvykle počas doby 60 minút. Každý jeden spotrebič obsahuje štítok, na ktorom je uvedený jeho príkon, ktorý je pre výpočet najdôležitejší.

Príkon udáva spotrebu vo Wattoch po dobu 1 hodiny. Ak má spotrebič na štítku napísaný príkon 1.000 W, znamená to, že za 1 hodinu prevádzky spotrebuje 1.000 W elektrickej energie. Pri prepočte na kW je to 1 kW a keďže hovoríme o 1 hodine prevádzky, za hodinu spotrebuje 1 kWh elektrickej energie. Platí to, ak sa nemení jeho výkon.

Ak chcete vedieť, koľko spotrebuje daný spotrebič za deň, treba si to prenásobiť počtom hodín prevádzky. Výsledok potom prenásobte cenou za 1 kWh elektriny.

Pre jednoduchšiu orientáciu v tom, akú spotrebu má ten-ktorý spotrebič, sú zavedené energetické štítky. Na nich je vyznačená predpokladaná ročná spotreba v kWh a zaradenie spotrebiča do energetickej triedy. Najmenej úsporný spotrebič je ten, ktorý je zaradený v triede D, naopak, najúspornejší je spotrebič, ktorý je v triede A+++.

Pri výbere spotrebiča sa určite vyplatí orientovať tak podľa číselnej hodnoty vyjadrenej v kWh, ako aj podľa energetického štítka a vyznačenej triedy. Rozdiely môžu byť aj v desiatkach %, čo je úspora za celú domácnosť aj niekoľko desiatok €.

Spotrebiče s najväčšou spotrebou energie

Ak rátame ohrev vody, kúrenie a osvetlenie, spotrebiče nie sú dominantným faktorom zodpovedným za spotrebu elektriny v domácnosti. V prípade, že elektrinu používate iba na osvetlenie, tvoria naopak výraznú väčšinu, okolo 70 až 80 % spotreby.

K najviac náročným patri tie v kuchyni, ale nielen:

Chladnička a mraznička: Chladnička s mrazničkou je jednoznačne najväčším „žrútom“ elektriny. Zo všetkých spotrebičov si zoberú najviac, v priemere je to okolo 25 % zo spotreby elektriny spotrebičmi, v prípade väčších modelov to môže byť tretina.

Práčka: Pri výbere práčky by ste si mali tiež dávať väčší pozor, vo väčšine domácností ide o spotrebič s druhým najväčším odberom. Štandardne je to okolo od 10 do 12 % zo spotreby elektriny, veľa závisí od objemu práčky aj od počtu praní počas týždňa.

Televízor: V niektorých domácnostiach je televízor ešte pred práčkou, štatistiky hovoria o spotrebe od 10 do 15 % z celkových nákladov na elektrickú energiu. Ak je televízor starší a plazmový, vypýta si aj viac, ak je moderný LED, môže to byť menej.

Sporák a rúra: Sporák spoločne s rúrou sa podieľajú na spotrebe domácnosti v priemere tiež okolo 10 %, veľa ale závisí od toho, ako sú elektrifikované. Najviac úsporné sú indukčné varné panely, ktoré majú od klasických elektrických úsporu až 20 %.

Sušička bielizne: Ak máte okrem práčky aj sušičku, v závislosti od používania je jej spotreba na veľmi podobnej úrovni, ako je tomu v prípade práčky, prípadne o niečo menej. Veľa závisí od toho, ako vlhkú bielizeň v nej sušíte a ako často je v prevádzke.

Umývačka riadu: V prípade ďalších spotrebičov sa už dostávame pod hranicu 10 %, samozrejme, pri bežnom používaní. Umývačka riadu je dnes už stabilnou súčasťou kuchynskej linky, no hoci „žerie“ elektrinu, dokáže usporiť veľa vody.

Menšie kuchynské spotrebiče: V prípade menších kuchynských pomocníkov sú rozdiely obrovské. Najviac elektriny si vypýta kanvica, okolo 8 % zo spotreby v domácnosti. Mikrovlnná rúra „zožerie“ okolo 6 % a ostatné spotrebiče 1 až 2 %.

Elektronika: Z ostatných spotrebičov a elektroniky vedie jednoznačne vysávač, kde je spotreba okolo 6 až 7 % z celkovej spotreby. Podobnú spotrebu môže mať menšia klimatizačná jednotka. Bežný počítač má spotrebu nízku, do 1 %.

Spotreba chladničky a mrazničky

Chladnička aj mraznička patria k tým spotrebičom v domácnosti, ktoré ako jedny z mála musia fungovať doslova 365 dní v roku. Podľa veľkosti a technológie môžu mať ročnú spotrebu od 200 až do 600 kWh, veľa závisí aj od energetickej triedy.

Najlepšie spravíte, ak si kúpite chladničku s inteligentnou funkciou automatického udržiavania teploty a jej regulácie. Veľa ľudí robí chybu, že nastaví teplotu v chladničke príliš nízko. Pre normálnu prevádzku postačuje teplota 5 °C, nižšie nastavenie zbytočne zvýši príkon chladničky a naopak zvýši účet za spotrebovanú elektrinu.

Na spotrebu chladničky a mrazničky vplývajú taktiež:

  • umiestnenie spotrebiča, nie je dobré, aby bola blízko zdroja tepla, čiže pri radiátore alebo pri sporáku, nevystavujte ju dlhodobo ani na prime slnko
  • odvetrávanie chladničky, či už je voľne stojaca alebo vstavaná, bez dostatočných vzdialeností na bokoch aj zozadu nebude dobre prúdiť vzduch
  • starostlivosti o chladničku aj mrazničku, dôležité je pravidelne ich čistiť a mrazničku odmrazovať, námraza môže zvýšiť spotrebu až o 30 % nahor
  • príliš časté otváranie dverí alebo ich nedostatočné utesnenie, vtedy studený vzduch z vnútra rýchlo uniká a chladnička ho musí intenzívnejšie tvoriť

Spotreba práčky

Výrazným spotrebičom z pohľadu spotreby energie je práčka. Nároky na hygienu sa v našich domácnostiach za posledné roky enormne zvýšili a práčky niekedy musia robiť „zázraky na počkanie“. Každodenné pranie je realitou najmä väčších domácností, „rizikovým faktorom“ sú v tomto ohľade menšie deti. Vtedy sa perie aj dva krát za deň.

Na spotrebu elektriny má práčka tiež pomerne výrazný vplyv. Podľa energetickej triedy môže ročne spotrebovať okolo 300 kWh elektriny, no sú tu aj iné faktory.

V prvom rade ide o teplotu, ktorú budete používať na pranie. Čím bude vyššia, tým viac elektriny spotrebič potrebuje na jej ohrievanie. Nadmerné pranie bielizne na teplote vyššej, ako je 60 °C, môže spotrebu práčky zvýšiť za rok dokonca o 50 %.

Dnešné pracie gély, prášky, vankúšiky alebo kapsule už vedia prať efektívne aj pri oveľa nižšej teplote, napríklad 40 °C. Treba to využiť, ak to nemá vplyv na kvalitu oprania. Rovnako tak sa nebojte používať prací program „eko“, ak nejde o bielizeň, ktorá je príliš znečistená. Ušetríte nielen elektrickú energiu, ale aj dôležitú vodu.

Významným činiteľom s vplyvom na spotrebu je prevencia vodného kameňa a pranie iba vtedy, keď je práčka dostatočne plná. Nepúšťajte ju „na prázdno“ alebo vtedy, ak je naplnená len do polovice. Vtedy príliš nepomôžu ani inteligentné funkcie.

Spotreba sporáka a rúry

Sporák alebo varná doska a rúra patria tiež k pomerne výrazne využívaným spotrebičom v domácnosti. Platí to najmä vtedy, ak ide v oboch prípadoch o elektrické zariadenia, vtedy je vidno, koľko sa v domácnosti varí, aj na účte za spotrebu elektriny.

Ročná spotreba rúry a sporáka je od 300 do 600 kWh, ak sú obe elektrické. Najväčší rozdiel v spotrebe spraví to, akého typu je varná doska. Klasické elektrické odporové platničky majú najväčšiu spotrebu, naopak, najúspornejšia je indukcia. Tá má až o 20 % nižšiu stratu tepla a úsporu okolo 30 % pri spotrebe elektriny oproti bežnému riešeniu.

K faktorom, ktoré súvisia so spotrebou, patria tiež:

  • používanie pokrievky, na čo mnoho ľudí zabúda, no ak varíte pravidelne v hrnci bez pokrievky, vďaka úniku tepla je spotreba vyššia niekedy až o 200 %
  • nesprávne zvolená veľkosť riadu v pomere k veľkosti platničky, ak je nádoba v priemere menšia, ako zohrievaná oblasť, teplo uniká mimo
  • nesprávne zvolený objem vody pri varení, najmä polievok, platí priama úmera, že za každých 0,25 l vody navyše rastie spotreba energie o 25 %
  • čas zapnutia a vypnutia rúry aj platničky, predhrievanie nie je v rúre vždy nevyhnutné a na platničkách treba využívať aj naakumulované teplo

Spotreba televízora a elektroniky

K  spotrebičom, ktoré môžu tiež spraviť poriadnu dieru vo vašom účte za elektrinu, patria televízor a ostatná elektronika. Rozdielových faktorov je tu viac.

Do veľkej miery za to môže použitý typ alebo model a to, akú technológiu daný spotrebič využíva. Inú spotrebu má starší plazmový televízor a inú novší. Televízor môže „potiahnuť“ zo spotreby energie od 300 až do 500 kWh za rok. Vplyv na to majú použitá technológia, čiže či ide o plazmu alebo LED TV, rovnako aj veľkosť uhlopriečky.

Samozrejme, dominantným faktorom je čas používania. Ak je u vás televízor niečo ako „pozadie“ a je zapnutý s plným príkonom celé poobedie aj večer, vypýta si z uvedeného intervalu spotreby energiu v hornom limite a to bez ohľadu na typ.

Na noc sa oplatí televízor vypnúť úplne, určite nepoužívajte mód tzv. hibernácie. Ak máte k TV pripojené aj iné spotrebiče, napríklad domáce kino, vypnite ich zo stand-by módu. To isté platí aj v prípade stolného počítača alebo notebooku v domácnosti. Ak by boli zapnuté 24 hodín denne, môžu spotrebovať aj 3.000 kWh elektriny ročne.

Spotreba vysávača a ostatných kuchynských spotrebičov

Pokiaľ ide o spotrebu vysávača, tá sa pohybuje okolo 150 až 250 kWh za rok. Aj v tomto prípade rozhodujú príkon vysávača, ako aj intenzita jeho používania. Oplatí sa orientovať podľa energetickej triedy, ktorá je uvedená na energetickom štítku.

Najmenšiu spotrebu majú ručné tyčové vysávače na akumulátor a menšie robotické vysávače. V ich prípade však zvážte to, ako často ich budete používať a čo od nich očakávate. Slabšie modely nemusia disponovať dostatočným sacím výkonom a preto bude nevyhnutné častejšie vysávanie. Každopádne, čím novší vysávač máte, tým menej spotrebuje.

Čo sa týka iných kuchynských spotrebičov, umývačka riadu môže spotrebovať od 300 do 600 kWh elektriny ročne, napríklad pri použití 2 až 4 krát do týždňa.

Z menších kuchynských spotrebičov stoja za pozornosť najmä dva. Mikrovlnná rúra, ktorej spotreba by bola pri rovnakom čase používania, ako u sporáku, dokonca dvojnásobná. Ešte horšie je na tom rýchlovarná kanvica, ktorej príkon je aj 2.000 W. Ak by ste ju používali čo i len hodinu denne, ročne spotrebuje cez 700 kWh elektriny.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies